E-Ticarette Son Durum ve B2B Sistemi Sonuçları

E-Ticaret İnternet kullanımı ile ortaya çıkmış insanlığa büyük kolaylıklar sağlayan bir ticaret şeklidir. Küreselleşen dünyada teknolojinin hızlı gelişimi firmaları yeni pazarlara ulusal açılımlara taşımıştır. Rekabet yarışına giren firmalar e-ticaretin fırsatlarından faydalanmaktadır. Teknolojiyle büyüyen firmalar, E-ticaret pazarının büyük payını oluşturarak, E-ticaretin gelişmesine büyük katkıda bulunmaktadırlar. Böylece Dünyadaki değişim ticari faaliyetleri de değiştirmiştir. E-ticaret firmaları, internet siteleri ve sanal fuarlar ile bütünleşirken teklifler ve erişebilirlik ile e-ticaret pazarında başarılarını artırarak, internet dünyasında ilk sırayı almayı başarmış ve başarmaya devam etmektedirler.

Gelişen teknoloji ile iş dünyasına kazandırılan Business to Business (B2B) Şirketler arası e-ticaret modelidir. Elektronik Veri Değişimi (Electronik Data Interchange) olarak da adlandırılır. Globalpiyasa.com, bu modelin en iyi örneğidir. Türkiye’nin yurtdışı pazarında sanal fuar amaçlı firmalara hizmet sunmak için açılmış bir sitedir.

Peki bu e-ticaret süreci nereye gidiyor? e-ticaret hacminin dünya çapında 2015'te yüzde 16 artarak 1 trilyon 700 milyar dolara ulaştığı, 2016'da e-ticaret hacminin 2 trilyon dolara yükseldiği tahmin edildi. 2018'de ise söz konusu rakam 2 trilyon 500 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de de durum dünyanın genelinden farklı değil. Türkiye’de e-ticaret hacmi, 2018 de yüzde 1,7’den, yüzde 3,5’e çıkarak 30,8 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Türkiye e-ticarette pastadan payını almakla birlikte Yurtiçinden artık Yurtdışında açılmıştır. Türk firmaları ihracatta artık payının çoğunu e-ticaretten kazanmaktadır.

E-ticareti yaşam biçimi olarak benimsemek tüm üreten firmalar için maddi kazanç ile birlikte manevi kazançta sağlamaktadır. Maddi kazancı sağlamak için manevi kazanç sadece bir tık uzaklıkta rahatlığını benimsemek ve bunu alışkanlık haline getirmektir.

Makale tarihi: 18.07.2018

Ek Bilgiler:

Ek Bilgi Tarihi:

Menü