E-Ticaret Nasıl Yapılır?

 Başarılı olmak için kritik olan önce “ticaret nasıl yapılır?” diye sormaktır.

 

Ticaret için öncelikle,

 

İş kurma, planlama, satın alma, depolama, pazarlama, satış, sevkiyat ve tahsilat gereklidir. Tabi, üretime yönelerek “kahramanlaşmak” istemiyorsanız. Ticaret zor iştir. Pazarda tezgah da açsanız böyledir bu…

 

E-ticaret için öncelikle bireysel ya da kurumsal bir işletmenin kurulması gereklidir. Ardından yapılacak iş planlanmalı, odaklanacak ürünler saptanmalıdır. E-ticaret ya da geleneksel ticaret, temel kurallar aynıdır.

 

Satın alma başlı başına bir süreçtir. İyi planlanmalı, doğru yönetilmelidir. Unutulmamalıdır ki satın alma maliyetlerinde sağlanacak %1 avantaj ciroyu %10 artırmaktan daha iyidir.

 

Depolama ürünün saklanması, korunması olduğu kadar erişilebilmesidir de. Satış sonrasında ulaşamadığınız, bir türlü bulamadığınız ürün sizin ürününüz değildir. Üstelik bunun hızlı ve kolayca yapılması gereklidir.

 

Pazarlama uçsuz bucaksız bir konudur. Pazarlamacı reklam yaparak rakiplerinden  farklılaştırılmış ürünün pazarda bir konum edinmesini, bu konumun sürdürülmesini ve ürünün bu konum içinde satmasını hedefler.

 

Pazarlamanın önemli bir unsuru olan tanıtım ve reklamla bir iletişim ortamı oluşturur ve hedef kitlenizde bir tutum değişikliği oluşturmayı hedeflersiniz.

 

İletişimin temel amaçlarından birisi hedef kitlede tutum değişikliği oluşturmaktır.

 

Satış mağazada, dükkânda, AVM’de, tezgâhta, kapıda yapılabilir. Satış yüz yüze, izleyerek, telefonla, televizyonla ya da ürün kataloglarıyla da yapılabilir.

 

Satış internet ortamında E-ticaret yoluyla da yapılabilir. Burada sanal mağaza, gerçek ürün ve gerçek müşteri vardır. Satışın amacı olan para da gerçektir, kar da gerçektir…

 

Gerçek olmayan ürünün konumlandırıldığı ortamdır. Ortam dijital, diğer bir değişle sayısaldır. Ekrandaki görüntüler ürünün yansımalarıdır. Renkler görsel fonlardır.

 

E-ticaret, pazarlama-satış disiplininin, ya da genel olarak ticaretin bir alt kolu olarak düşünülmelidir. Bu alt kolun tüm pazarlama kurallarının dışında kendine özgü bir yapısı olduğunu düşünmek firmanızın başarısı ve sürekliliği konusunda fayda sağlamayacaktır.

 

Pazarlama sizi satışa götüren yoldur. E-ticaret ortamında siteniz sizin mağazanızdır. Bir vitrin oluşturabilir ve çekici ürünlerinizi e-ticaret sitenizin özel bir bölümünde konumlayabilir, ziyaretçilerinize ilk aşamada sunabilirsiniz.

 

E-mağazanızın iki tür müşterisi olabilir: 1) sürekli müşteri, 2) size arama motorları yoluyla tesadüfen ulaşmış müşteri.

 

Sürekli müşteriyi elde tutmanın yolu fiyat, kalite istikrarı, sürekli yenilik ve sürprizlerle, kampanyalarla farklılaşmaktır. Bu noktada müşterinizde memnuniyet sağlarken merakını da canlı tutun ve sürekli kaçırmak üzere olduğu fırsatlar yaratın.

 

Tesadüfen gelmiş olan müşteride merak duygusu uyandırmalı ve farklılığınızı vurgulamalısınız. İlk adımda onu çekmeli, yenilik ve kolaylıklar sunmalı, en önemlisi aklında kalmalısınız.

 

Bütün bunlar gerçek ürünler ve fırsatların sunulmasıyla, ürün eşleştirmeleri ve hediyelerle yürütülen kampanyalarla, farklılaştırılmış ürün resimleriyle, tasarımla, kışkırtan renklerle olur.

 

Bu işler için de az buçuk iletişim biliminden nasiplenmeli, neyi nasıl sunacağınızı, müşteri profilinizi kavramış olmalısınız. Sevgililer gününde kahve tonlarını kullanmanız ya da kalp şeklinde şekerlemeler yerine bilardo sopası satmanız işe yaramayacaktır.

 

İletişim önemlidir. Unutmayın müşterinizde tutum değişikliği yaratmalısınız. bu reddedişten satın almaya bir yolculuktur.

 

Ürün açıklamalarınız ve her türlü tanıtım metniniz, ürün isiminiz mutlaka özgün olmalı. Sizin gibi arama motorlarının da taklitten hoşlanmadığını unutmayın. Biricik olanı tercih edin ve bol bol metin yazın. Cümle kurma konusunda sıkıntınız varsa nitelikli editörlerle temasa geçin.

 

Reklam için Google adwords kullanabilirsiniz. Diğer arama motorlarının benzer hizmetleri ve Facebook gibi sosyal paylaşım ağları işinize yarayabilir. Sosyal paylaşım ağlarında da e-ticaret uzmanlarına değil iletişim uzmanlarına ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

 

İnternet ortamında kalabalık caddeler ve iş yapan köşe başları yoktur, veri akışının yoğun olduğu çok ziyaretçili sanal bölgeler vardır. Şüphesiz globalpiyasa.com ya da alibaba.com gibi ortamlar örnek olarak ele alınabilir...

 

Yeni yeni gelişen, potansiyelleri, vizyonu ve teknik altyapısıyla dikkati çeken piyex.com platformu da KOBİ’lerin birleşik e-ticaret ağı olarak ve yeni nesil bir köşe başı olarak dikkati çekiyor.

 

Sosyal ticaret ağları da, her türlü sosyal medya da son derece önemli. Firmanız mutlaka ağ yapılarından güç almalı.

 

Sonuçta “ağ” atarak müşteri toplamak, gelen müşteride merak uyandırmak, içeri çekmek, sunmak ve en önemlisi nitelikli ürünlerle bu zorlu karşılaşmaya hazırlanmak gerekiyor.

 

Unutmayın iletişim hedef kitlede tutum değiştirmeyi amaçlar. Bu da e-ticaret mağazanızda doğru ürün, doğru görsel, nitelikli tasarım kullanmanıza ve hedef kitleye uygun mesajlara başarılabilir.

 

Kadir Decdeli   18 Mart 2015

 

 

Makale tarihi: 19.03.2015

Ek Bilgiler:

Ek Bilgi Tarihi:

Menü