DÜNYA VE TÜRKİYE'DE PLASTİK SEKTÖRÜ

Birden fazla molekülün ısı ve basınç altında birleşerek uzun zincirlerin meydana gelmesiyle oluşan polimer, çok parçalı anlamına gelmektedir. Plastikler, uygun ısı ve basınç altında kalıplanabilen organik polimer malzemelerdir. Kolay işlenebilen, metallerden daha dayanıklı ve daha ucuza mal edilebildiğinden pek çok alanda kullanılmaktadır.

 

Mutfak eşyaları, yiyecek ambalajları, otomobil iç ve dış aksamları, müzik aletleri, vb. birçok alanda kullanılan plastik üretimi için kullanım amaçlarına göre pek çok farklı yöntem bulunmaktadır.

 

Bu yöntemlerden biri olan plastik enjeksiyon işlemidir. Bu işlem, ham plastiğin eritilerek kalıplanmasıdır. Bu işlem sayesinde, yüksek hacimde ve hızda, kompleks şekilleri kısa sürede, düzgün ve üretilebilmektedir. Fakat bunun için maliyetlerin yükselmesi, denetimlerin daha sıkı ve çok sayıda parça olması gerekmektedir.

 

2018 de yayınlanan bir rapora göre, ülke ekonomimizin en önemli sektörlerinden biri olan plastik sektörü, 10 milyon tondan fazla üretime, yaklaşık 40 milyar dolar ciroya ve yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat ile son 10 senede yıllık yüzde 12 ye yakın büyümeye sahip.

 

1989’da kurulan ve her geçen gün büyüyen AKPLAS Plastik Kalıp San. ve Tic. A. Ş. ‘de bu sektörün öncülerinden birisidir. İlk yıllarda plastik enjeksiyon üretiminde hizmet veren şirket, daha sonraki yıllarda teknolojik yatırımlar ve AR-GE çalışmaları sayesinde, plastik enjeksiyon üretiminin yanı sıra serigrafi, plastik yaş boyama, şişirme ve eşanjör hatları kurmuş ve hizmet ağını genişletmiştir.

 

AKPLAS Plastik Kalıp, Gebze ve İstanbul’daki fabrikalarıyla beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine, kurmuş olduğu hatlar ve üretim ile, plastik enjeksiyon, plastik boyama, plastik parça montajı, serigrafi ve tampon, küçük ev aletleri eşanjör, şişirme ile parça üretimi hizmeti vermektedir.

 

Sektörde adını duyduğumuz ve kalitesinden bahsettiren birçok otomotiv ve beyaz eşya firması, AKPLAS ile çalışmakta ve ürünlerine referans olmaktadır. AKPLAS, plastik parça şekillendirmenin yanısıra yaş boyama, ipek/tampon/lazer baskı ve hot stamp, fonksiyonel alanda ultrasonik kaynak, hot plate kaynak, ürünlere özel testler ve montaj faaliyetleri de yürütmektedir.

 

Kaliteyi, maliyeti, zamanında teslimatı, devamlı büyüme ve gelişmeyi kendine prensip edinmiş olan AKPLAS Plastik Kalıp, ISO/TS 16949:2002 Kalite Güvence Sistemi ve ISO 14001 Çevre Sistemi Belgelerinin yanı sıra, ISO 50001 Enerji Verimliliği Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerine sahiptir.

Firmanın, Arçelik öncü yardımcı sanayi, yatırım, tasarıma katılım, Lg başarılı tedarikçi, Look Further ödülü gibi, Siemens en iyi kalite ve performans ve Kocaeli sanayi odası performans ödülleri mevcuttur.

Firma, kendi sosyal sorumluluk projelerini yönetmekte , aynı zamanda sivil toplum kuruluşları, belediye gibi kamu kuruluşları ile üniversite projelerine de destek olmaktadır.

Bir dünya şirketi olmayı hedefleyen firma, bunun için ana hedefleri arasına sürdürülebilir gelişmeyi ve müşterilerine daha iyi hizmet vermeyi koymuştur. Bunun içinde sürekli yeni teknolojik gelişmeleri takip etmekte yatırımlarını bu doğrultuda yapmakta ve üniversitelerle iş birliği içinde bulunmaktadır.

 

Makale tarihi: 27.12.2018

Ek Bilgiler:

Ek Bilgi Tarihi:

Menü