ZEYTİNOĞLU YEM GIDA TARIM VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜN SANAYİ

Yem sektörü, Türkiye'de hayvancılığın artışına bağlı olarak büyüyen ve gelişen bir sektör haline gelmiştir. Yeni çıkan bir habere göre firmalar bu büyümeye bağlı olarak pazardaki paylarını arttırmaya yönelik girişimlerde bulunmaktadır. Habere göre şu anda 1 milyon ton yıllık üretme kapasitesine sahip 10 fabrika varken, bu sayının daha da artması beklenmektedir.

Elimizdeki verilere göre Türkiye'nin toplam karma yem üretimi 2008 yılında 9,5 milyon ton iken, 2011 yılında 13,1 milyon ton, 2012 yılında ise 14,5 milyon ton olmuştur. 2013 yılında 15,9 milyon ton ve 2014 yılında 18 milyon ton rakamlarıyla artışa devam etmiştir.

Karma yem üretimindeki en büyük pay 2015 verilerine göre 5,3 milyon tonluk payla sığır süt yemlerine aittir. Bu konuda ikinci sırayı 4,7 milyon ton ile piliç yemleri takip etmektedir.

Global çerçevede bakıldığı zaman Dünya'da en çok yem üretimi yapılan bölgeler; Asya, Avrupa ve Amerika'dır. 2014 yılında karma yem üretiminde pastadan en büyük payı Çin almış, onu ikinci sırada Amerika ve Brezilya takip etmektedir.

Zeytinoğlu Yem Tarım Gıda, 1963 yılında kurulmuş ve üretimine 3000 adet yumurta tavuğu yetiştiriciliği ile başlamıştır. 1970'i yıllarda firma büyüme göstererek 40-50 bin kapasiteli üretime ulaşmıştır. 1980 yılında artan kapasite dahilinde 6 tona kadar üretim yapabilen fabrika kurulmuştur. 1990'lı yıllarda fabrika, 350.000 adet yumurta tavuğu ve 420.000 adet yarka tavuk üretebilecek aşamaya gelmiştir. Tavuk üretimindeki başarısını daha sonra yem endüstrisinde de göstermiştir.

Çıkardığı Köylüm markası ile tavuk yemi, yumurtası ve gübresi üzerine uzmanlığını geliştirmiştir. Zeytinoğlu markasıyla daha çok at yemi sektörüne yönelmiştir. Ürünlerindeki çeşitlilik ile müşterilerinin taleplerini karşılamaktadır.

Kurucusu Ayhan Zeytinoğlu'nun babasından kalan arazileri çalışarak büyütmesi sonucu kurulan firma, günden güne başarılarına yenilerini eklemektedir. Çiftçilik ve hayvansal ürünler üzerine olan uzmanlığını Zeytinoğlu Yem Tarım Gıda'nın ürünlerinde gözlemliyoruz.

Türkiye genelinde alanında Zeytinoğlu Yem Tarım Gıda kadar uzman firmaların sayısı artmalıdır. Günden güne gelişen bu sektörde daha çok Türk firması yer almalı ve pazarımız hareket kazanmalıdır.

Makale tarihi: 15.10.2018

Ek Bilgiler:

Ek Bilgi Tarihi:

Menü